Monestir de Sant Martí de la Muga

Sant Martí de les Escaules / Calidis / Sant Martí Sambuca / Samuga

(Boadella i les Escaules, Alt Empordà)

Sant Martí de les Escaules
L'església antiga, ara desapareguda
Biblioteca de Catalunya

Aquest monestir de la Muga, o de Les Escaules és documentat des de l’època de Lluís el Pietós (814-840) quan el primer abat conegut d’aquesta casa, Adulf, va obtenir del rei un precepte de defensa i immunitat. Un altre precepte del seu successor, Carles el Calb (844) confirmava les seves quantioses propietats. Tot i aquestes dades documentals, s’ha pensat que podria tractar-se d’una fundació força més antiga, potser dels segles VIII o IX.

Biblioteca de Catalunya

Hi ha constància que entre els segles IX i X la petita cel·la de Sant Pau de la Calçada (Figueres, Alt Empordà) depenia d’aquesta casa de les Escaules. La casa monàstica devia decaure amb rapidesa i el 899 s’esmenta com a cel·la depenent de la seu de Girona, el 982 figura encara com a monestir de Sant Martí de la Muga i una butlla del papa Silvestre II de l’any 1002 parla simplement d’una església. La localització del monestir no és clara, la primera hipòtesi és que estava situat fora del nucli habitat de les Escaules, en el indret on es va bastir més endavant una església romànica d’una nau que va existir fins el seu total enderroc l’any 1923 i que és coneguda només per fotografies. Al nucli de les Escaules s’aixeca la nova església parroquial de Sant Martí.

Una segona hipòtesi situa el monestir en el centre de la població, on hi ha restes de construccions força antigues que cal situar a l’època de desenvolupament de la casa monàstica que van quedar integrades en una construcció posterior, tot plegat en ruïnes. Això ha fet desenvolupar la hipòtesi que que realment aquest monestir estigués ubicat a la mateixa població de les Escaules, que hauria crescut al seu voltant. També s’han relacionat amb l’establiment monàstic primitiu unes coves que podrien tractar-se d’eremitoris vinculats amb el monestir.

Les Escaules
Les Escaules