Comunitat de Santa Maria de Pols

Pudolos

(Ordis, Alt Empordà)

Santa Maria de Pols
Santa Maria de Pols

Aquest veïnat de Pols, al terme d’Ordis, era ja ocupat en època romana. Ja al segle XIII, es troba aquesta església de Santa Maria de Pols ocupada per una comunitat de donades que més endavant quedaria sota la tutela del monestir cistercenc de Sant Feliu de Cadins, de manera que la priora de la comunitat seria una monja de Cadins.

Santa Maria de Pols
Santa Maria de Pols

Hi ha constància que el 1421 l’església estava en ruïna i necessitada de reparacions importants i que el 1529 ja s’havia restaurat. És entre aquestes dues dates que cal situar la construcció de l’actual ermita. És una construcció que conserva formes romàniques, segurament els carreus escairats de la façana procedeixin de la primera església.

Santa Maria de Pols
Santa Maria de Pols