Benedictins Cel·la de Sant Joan Ses Closes
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Peralada següent >

Alt Empordà

La cel·la monàstica de Sant Joan Ses Closes, o Sescloses, és esmentada el 866 com a centre depenent de Sant Esteve de Banyoles, però el lloc existia des de molt abans. En aquest sentit i cap el 780 s’esmenta l’abat Àtal que de pas per aquestes terres hauria establert algunes cel·les abans de fundar cap el 790 el monestir de Sant Policarp de Rasès (Aude). Aquesta casa de Sant Joan i altres comunitats dels voltants (entre les quals la de Sant Pere de Rodes) foren motiu de litigi entre Sant Esteve de Banyoles i Sant Policarp. Les cel·les haurien estat donades a Banyoles per Carles el Calb (en els anys 844 i 866) mentre que Sant Policarp també argumentava amb donacions a favor seu. Al concili de Troyes del 878, on hi participaren entre altres el papa Joan VIII i Lluís el Tartamut, la qüestió fou resolta a favor de Banyoles.

Sant Joan Ses Closes

Carles el Calb
Carles el Calb
Imatge de Wikimedia Commons

Mentrestant, la cel·la de Sant Pere de Rodes havia anat adquirint molt pes i l’any 947 va obtenir la seva independència, des de l’any 944 ja havia obtingut immunitat i la confirmació de les possessions de Sant Cebrià de Penida i aquesta de Sant Joan, no sense l’oposició de Banyoles. El 1064 es va consagrar una nova església, el que s’ha volgut interpretar com la seva conversió en parròquia. El títol de prior de Sant Joan Ses Closes encara s’esmenta el 1291, però podria tractar-se d’un càrrec honorífic. Va mantenir la condició de parròquia fins el 1596 i amb el temps esdevindria un santuari. L’església fou restaurada el 1940 a causa del mal estat en que es trobava.