Benedictines

Monestir de Santa Margarida del Prat de Roses
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Roses següent >

Alt Empordà

Es tracta d’un monestir de monges benedictines fundat el 1225 a l’ombra del monestir masculí de Santa Maria de Roses i sobre una església que ja existia el 953. Una inundació el va afectar l’any 1330 i per refer-se dels danys hom va autoritzar a les monges a demanar almoina. A causa del isolament del lloc on es trobava, el 1389 la comunitat es va traslladar a Castelló d’Empúries, on les monges van tenir cura de l’hospital annex a la capella de la Magdalena fins que l’any 1396 es van traslladar intramurs, a la capella de Sant Marc.

Durant el segle XV passava una època de decadència i la reduïda comunitat no era tal i les monges vivien fora de la casa. En una visita episcopal del 1447 només hi residien la priora i una monja i a causa d’això, el 1461 les seves rendes foren unides a Sant Daniel de Girona i l’establiment va desaparèixer tot i que una monja de Sant Daniel encara mantenia el títol de priora de Santa Margarida. Al segle XVII encara es conservava l'església del Prat de Roses, que ara s'ha perdut en una zona urbanitzada que conserva el topònim de Santa Margarida.

Roses
Roses