Priorat de Sant Joan de Viu
< anterior Inici Catalunya Alta Ribagorça El Pont de Suert següent >

Alta Ribagorça

El 947 l'església de Sant Joan de Viu fou cedida a Lavaix amb la finalitat que els benedictins d’aquest monestir situat molt a prop hi fundessin un priorat. Sembla que no va assolir mai importància i degué patir la crisi per la que passava l’abadia de Lavaix. Al segle XII ja era una església, que va continuar depenent de Lavaix fins la desamortització. Hom desconeix la seva situació, hi ha dues opinions sobre aquest punt, la primera situa el priorat al mateix penyal on hi ha el castell i sota del qual s’estén el poble de Viu de Llevata; la segona el situa més al nord, a l’altre costat del riu Viu.

Viu de Llevata
Viu de Llevata