Priorat de Sant Quintí de Mediona

Midiona

(Sant Quintí de Mediona, Alt Penedès)

Sant Quintí de Mediona
Casa prioral

Es parla de l’existència d’una església en aquest lloc des de l’any 962, i el priorat benedictí depenent de Santa Maria de Ripoll sembla que ja existia l’any 1088. Es tractaria d’una comunitat molt reduïda dirigida des de Ripoll que mai va mostrar gaire interès en aquest lloc.

A més d’algunes propietats de tipus agrícola, la casa també disposava de dos molins dels que en treia profit. Durant el segle XV, sembla que només hi residia un administrador. L’any 1545 Sant Quintí de Mediona i el mateix priorat foren víctimes d’un assalt que va afectar l’església que resultà incendiada. Des de Ripoll es va determinar la seva reconstrucció, cosa que es va portar a terme durant la segona meitat del segle XVI. El 1586 el papa Sixt V va extingir el centre monàstic i va passar a mans del capítol de la catedral de Barcelona. De l’antiga casa prioral es conserva l’església, pràcticament refeta al segle XVI, amb alguna resta de l’antic portal sota la nova porta. També es conserva la Rectoria Vella, part de l’antic priorat.