Cel·la de Santa Maria i Sant Joan de Monistrol d'Anoia

Cellam Sancte Maria et Sancti Johannis / Monasteriolum / Monistrolo

(Sant Sadurní d'Anoia, Alt Penedès)

Monistrol d'Anoia
Monistrol d'Anoia

En aquest lloc, que ja havia estat ocupat en època romana, hi devia existir una cel·la monàstica potser d'època visigòtica que va donar el nom de Monistrol a aquest indret. El 986 el lloc fou donat al Sant Cugat del Vallès, el 1002 el papa Silvestre II li confirmava la possessió d'aquesta "cel·la dedicada a santa Maria i a sant Joan".

Monistrol d'Anoia
Monistrol d'Anoia
L'església d'època moderna

Ara, en aquest indret hi ha l'església parroquial de Santa Maria, successora de la primitiva que segurament va perdre la condició de monestir al segle XI. Fou propietat de Sant Cugat fins el 1476 quan va passar a mans del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron. El 1503 l'església va passar a dependre de Sant Sadurní de Subirats, i el 1658 es va segregar d'aquesta. L'edifici es va refer totalment al segle XVI.