Monestir de Santa Clara de Vilafranca del Penedès

Monasterium Minorisarum

(Vilafranca del Penedès, Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès
Gravat de Sieur de Beaulieu, 1668
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Aquest monestir de monges clarisses fou instituït a finals del segle XIII per Blanca de Nàpols, muller de Jaume II, la reina va formalitzar el seu testament l’any 1308 on va deixar 100 lliures per l’església del monestir que s’acabava de construir. En la seva fundació hi va participar el monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona.

Blanca de Nàpols
Blanca de Nàpols, impulsora del monestir
Relleu del claustre del col·legi i convent
de Sant Jordi i de Sant Domènec de Tortosa

A finals del segle XV començava un període de decadència, el 1567 tenia molt poca vitalitat i amb una comunitat formada per l’abadessa i dues monges, el 1569 el bisbe de Barcelona va disposar la seva extinció i unió a Santa Maria de Jerusalem de Barcelona. El monestir restà abandonat i el 1618 fou venut i va passar a mans del municipi. El 1675 es declarava la capella inservible i les seves rendes es traspassaren a l'església de Santa Maria de Vilafranca. Es va restaurar només la capella que va continuar amb activitat fins el 1808 quan, a causa de la guerra del Francès, es va utilitzar com a polvorí i va desaparèixer en un incendi.