Convent dels Caputxins de Vilafranca del Penedès

Convent de la Immaculada Concepció de Vilafranca

(Vilafranca del Penedès, Alt Penedès)

Caputxins de Vilafranca
Provincia Cataloniae cum confinijs (1649)
Institut Cartogràfic de Catalunya

El bisbe de Barcelona va autoritzar l’establiment d’un convent caputxí a Vilafranca l’any 1581 i el va dedicar a la Concepció. El seu origen cal cercar-lo en el pare Josep de Rocabertí que amb motiu d’uns sermons a la vila es va prendre la iniciativa de cridar els caputxins a establir-se a Vilafranca.

Glorias resumidas de Cataluña, 1797
De l'historiador caputxí Ferran de Barcelona (†1809)
Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès

Es van adquirir uns terrens prop de la muntanya de Sant Jaume on hi haurien existit des de feia anys uns ermitoris dedicats a Sant Antoni i Sant Pau. El 1582 es va posar la primera pedra del convent i els primers caputxins s’establien provisionalment a l’ermita de Sant Pau, coneguda després con els Caputxins Vells. A causa de la insalubritat del lloc, la gran distància amb Vilafranca i les pèssimes condicions en que es trobava el mateix convent, el capítol de 1623 celebrat a Perpinyà va acordar el seu trasllat a un lloc més idoni.

La primera pedra del nou edifici es va posar el 1624 i el 1626 es va beneir la nova casa dedicant-la a la Immaculada Concepció. Aquest convent no va durar molts anys; el 1640 fou incendiat a causa de la guerra dels Segadors i el 1642 reconstruït. El 1822 es va produir una exclaustració temporal, durant la qual el convent fou saquejat, es va reconstruir, però el 1835 fou abandonat definitivament i incendiat, els terrenys van passar a mans municipals i el 1839 s’hi va fer el cementiri.

Sant Pau
Ermita de Sant Pau