Trinitaris Convent de la Santíssima Trinitat de Vilafranca
< anterior Inici Catalunya Alt Penedès Vilafranca del Penedès següent >

Alt Penedès

Tradicionalment s’ha dit que el primer establiment trinitari a Vilafranca tingué com escenari la capella de Sant Hilari, a les rodalies de la ciutat, històricament sabem que s'establiren a Vilafranca el 1458 i que inicialment eren a l'actual plaça de Jaume I, en una capella dedicada a la Mare de Déu dels Socors. El 1582 compraren els solars de l'antic hospital del Sant Esperit i s'hi traslladaren, utilitzant com església l'antiga capella de Nostra Senyora del Remei. En aquest lloc bastiren el nou convent, quan els trinitaris deixaren la capella dels Socors, aquesta va passar a mans de l'església de Santa Maria, canviant-se l'advocació inicial per la de Sant Pelegrí.

La Trinitat de Vilafranca
Convent de la Trinitat

Portada de l'església

Portada de Nostra Senyora del Remei

El 1835 els trinitaris foren expulsats, llavors el convent tenia uns 20 o 22 religiosos, l'església es va tancar i el convent fou confiscat, més tard tornaren a reobrir l'església, que el 1868 es convertí en parròquia. Va quedar força malmesa el 1936. La capella de Sant Pelegrí fou incendiada el 1934. Després de la guerra s'hi va posar el monument als caiguts i ara s'ha restaurat. L'actual parròquia és un edifici del segle XVI, d'una nau i sense creuer. Té adossada la capella del Remei (1615). De la resta del convent es pot veure el claustre renaixentista, de dos pisos. El convent es va reformar profundament entre el 1669 i 1726.

Capella de Sant Pelegrí

Retaule major, desaparegut