Canònica de Santa Maria la Mayor de Bolea
Colegiata de Santa María la Mayor de Bolea
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

Origen

El lloc de Bolea, amb el seu castell, fou conquerit a l’Islam en 1083. El rei Sanç III d’Aragó va donar en l’any 1093 la seva església a la canònica de Montaragó. Després de caure altre cop a mans musulmanes, el lloc fou recuperat, ja definitivament, el 1101.

Col·legiata de Bolea

Canonges
agustinians

Portada de l'església

Fundació

El priorat canonical de Santa Maria la Mayor de Bolea es va fundar a partir d’aquesta recuperació des de l’abadia de Montaragó. Aquesta abadia va governar Bolea fins el 1571, quan es va convertir en col·legiata depenent del bisbat d’Osca.

Interior de l'església amb el retaule major

L’edifici

La col·legiata s’aixeca en el lloc de l’antic castell, del que hi ha escasses restes. L’església actual és un ampli edifici de planta de saló, amb tres naus de la mateixa alçada. Es va aixecar entre els anys 1541 i 1559 substituint una església romànica anterior. L’obra es va portar a terme sota la direcció de Pedro de Irazábal.

La portada és posterior, del 1611. A l’interior encara es conserva un abundant i valuós mobiliari, bàsicament una àmplia sèrie de retaules de diferents èpoques.

Voltes de la nau

El mobiliari

El retaule major, que combina escultura amb compartiments pintats, es va construir a cavall dels segles XV i XVI. L’obra s’ha atribuït a l’escultor Gil de Brabante. Menys segura és l’atribució de les pintures, que alguns consideren de Pedro de Aponte. Està dedicat a la Mare de Déu.

Interior de la col·legiata

A l’absis de l'esquerra hi ha un altre retaule més petit de la mateixa època i dedicat a sant Sebastià. El cos principal de l’obra està ocupat per cinc figures de sants, centrades pel titular. La predel·la conté sis compartiments pintats, obra de Pedro de Aponte. A l’absis de la dreta hi ha un retaule renaixentista dedicat a sant Jaume el Major. A la part oposada del temple es situa el cor, construït al voltant del 1500. Els murs laterals conserven encara més retaules, bàsicament barrocs.

Retaule de la Crucifixió
El cor de la col·legiata