Monestir de San Miguel de Foces
Monasterio de San Miguel de Foces
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

L’església

L’església de San Miguel, al desaparegut lloc de Foces, consta documentada des de finals del segle XII. El aquella època Foces pertanyia a Montaragó. Més endavant fou lliurat a un cavaller, el llinatge del qual va prendre el nom.

San Miguel de Foces
San Miguel de Foces

San Miguel de Foces
Portada de l'església

San Miguel de Foces

Els hospitalers

El 1259 ens consta que Eximino de Foces havia acabat d’aixecar una nova església, i aquell mateix any va fer donació de la mateixa, amb el castell i la vila de Foces a l’orde de l’Hospital de Jerusalem amb la finalitat de establir-hi una comunitat. A més, aquesta església s’utilitzaria com a panteó de la família Foces. Al fons del transsepte es situen els sepulcres d’Eximino de Foces i del seu fill Atho de Foces (mort el 1302).

La comunitat va existir fins, al menys el 1320, tot i que hi ha una tradició que diu que el 1309 tots els cavallers monjos van morir degollats a la mateixa església en un assalt comès en el decurs d’una cerimònia religiosa.

San Miguel de Foces
Finestral

Els edificis

Només es conserva l’església de San Miguel, dels altres edificis que formaven part del monestir només en resten vestigis, pràcticament s’han perdut. Es tracta d’un temple d’una única nau, amb l’absis corresponent, i transsepte, amb dues absidioles més als braços. Als extrems del creuer es troben els sepulcres dels Foces.

La porta sud és romànica, amb arquivoltes decorades amb motius florals i geomètrics. Amb quatre capitells a cada banda, a més dels que suporten el timpà.

San Miguel de Foces
Capitells de la portada

San Miguel de Foces
Finestral

Les tombes

En les extrems del creuer es troben quatre sepulcres dins uns nínxols. A la dreta els d’Eximino i Atho de Foces i a l’esquerra dos més, desconeguts. La importància dels sepulcres rau en la decoració mural que els envolta, en un relatiu bon estat de conservació.

San Miguel de Foces

San Miguel de Foces
Voltes del presbiteri

San Miguel de Foces
Sepulcres

San Miguel de Foces
Sepulcres

San Miguel de Foces
Sepulcres

San Miguel de Foces
Sepulcres

Situació

Al sud-est d'Ibieca. Aquesta població es troba a llevant d'Osca, en un trencall al nord de la carretera de Lleida

San Miguel de Foces