Monestir de Santa María de Iguácel
Monasterio de Santa María de Iguácel
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

L’església

L’església de Santa María de Iguácel hauria estat fundada pel comte aragonès  Galindo a mitjan del segle XI. Segons la inscripció que es conserva al mateix edifici, en 1072 s’hi van fer importants obres de reforma de la primitiva església, impulsades pels comtes Sancho Galíndez, fill del fundador, i la seva esposa Urraca.

Segons alguns estudiosos, la data de 1072 seria realment la de la fundació i les reformes s’haurien fet més tard, a finals del segle XI.

Santa María de Iguácel

Cistercenques

El monestir

En 1080 Santa María de Iguácel fou deixada en testament per Sancho Galíndez al monestir de San Juan de la Peña, que hi fundaren un priorat depenent d’aquell establiment benedictí.

Comunitat cistercenca

En 1203 Pere el Catòlic va adquirir el priorat d’Iguácel a San Juan de la Peña per cedir-lo a l’abadia de Morimond (Alt Marne), que hi va traslladar una comunitat de monges cistercenques. Degut al rigor del clima, en 1213 les monges es van traslladar al monestir de Cambrón, depenent de Veruela. L’església va restar en propietat de San Juan de la Peña.

L’església

Del monestir només en resta una bella església de nau única, que conserva una interessant decoració escultòrica i mural.