Priorat de Santa María de Iguácel

Monestir de Santa María de Iguácel / Ibaucele / Sancta María de Juocer

(Jaca, Osca)

Santa María de Iguácel

Durant el segle XI, l’església de Santa María de Iguácel era propietat de Sanç Galíndez, senyor d’aquest territori, i personatge molt relacionat amb el rei d’Aragó, Sanç III (c1043-1094). La possessió era d’origen familiar, obtinguda per herència del seu pare, Galindo. El 1068, Sanç Galíndez i la seva muller, Urraca, van fer una donació de béns a l’església, incrementant així el seu patrimoni.

Cap al 1072, Sanç i Urraca van acabar unes obres de reforma efectuades a la capella i poc després, el 1080, van lliurar Iguácel i bona part dels seus béns i territoris al monestir de Sant Joan de la Penya. Aquesta abadia hi va mantenir un priorat durant el segle XII, però el 1203 va fer una permuta i l’indret va passar a mans de Pere II el Catòlic, que el va cedir a l’abadia de Morimond (Alt Marne) i aquesta hi va establir una comunitat cistercenca femenina.

La casa cistercenca va tenir una vida efímera a Iguácel, segurament l’indret no era l’adient i el 1213, la comunitat es va traslladar al monestir de Cambrón, depenent de Veruela. L’església d’Iguácel va restar com una propietat de San Juan de la Peña. Del monestir només en resta una bella església de nau única, que conserva una interessant decoració escultòrica i de pintura mural, aquesta darrera possiblement del segle XV. A la part superior de la portada hi ha una inscripció de l’època de la reforma del 1072, tot i que aquesta data és objecte de diferents interpretacions.

Inscripció fundacional (1072)
Capitells de la portada