Canònica de San Pedro de Loarre

Castell de Loarre / Loharre

(Loarre, Osca)

Castell i canònica de Loarre
Castell de Loarre

Algunes fonts esmenten que el lloc de Loarre estaria ja habitat des d'època romana, o fins i tot d'abans, però no semblen prou fiables. En època de la invasió islàmica aquest indret no fou ocupat permanentment, es trobava en la línia fronterera entre les terres sota domini musulmà i les que romangueren sota la seva influència, però que no es van ocupar d'una manera estable.

Durant el regnat de Sanç III de Navarra, es van conquerir aquestes terres, probablement entre el 1016 i 1020, tot i que poc abans ja s'hi hauria aixecat una fortificació cristiana. Aquesta fortalesa estratègica, o torre, degué passar per èpoques de decadència i fins i tot una nova ocupació islàmica temporal, aproximadament entre els anys 1064 i 1070. En època de Sanç III d'Aragó, amb la recuperació definitiva del territori, Loarre va adquirir més importància estratègica, es van fer obres de construcció d'envergadura al castell, a més de fundar-hi una canònica agustiniana sota l'advocació de sant Pere, fet que caldria situar cronològicament cap al 1070.

L'establiment monàstic estava relacionat amb el de San Andrés de Fanlo (Sabiñánigo, Osca) que fou annexionat a Loarre. La seva vida fou molt curta; els canonges de Loarre i Fanlo participaren en la fundació de la canònica de Montaragó (1097) on es devien traslladar, i ja no s'esmenta més com a canònica. El conjunt monumental de Loarre està format per un complex d'edificis, bàsicament aixecats en el decurs del segle XI. Les construccions més antigues, a la part superior del conjunt, estarien formades per diferents torres (entre les quals la torre "de la Reina" i l'albarrana), muralles i una capella.

Castell de Loarre
Castell de Loarre
Portal d'entrada

Després, sota el regnat de Sanç III d’Aragó, el conjunt seria ampliat amb una església, aquest interessant edifici s’aixeca sobre l’antic camí d’entrada al recinte superior. Això deixa un pas amb una escalinata d’entrada sota l’església, que dona accés a la cripta que està situada a la part inferior de la conca absidal. A més, es construeixen altres estances al seu voltant. Tot el conjunt va quedar encerclat per un recinte emmurallat, possiblement del segle XIII.

Castell de Loarre
Portal d'entrada