Canònica de Montaragó
Monasterio de Montearagón
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

El castell

El castell de Montaragó es va aixecar el 1089 per facilitar la conquesta de la ciutat d’Osca als musulmans. Sanç III d’Aragó fou el seu impulsor, però va morir abans de poder aconseguir el seu objectiu.

Castell de Montearagón
Castell de Montaragó

Canonges
agustinians

El monestir

El castell es va utilitzar, a més, com a seu d’una canònica, dedicada a Jesús Natzarè. La fundació (1097) es va fer amb monjos de Loarre, que en aquella època s’hi degueren traslladar, abandonant aquell castell. Montaragó va intervenir en la fundació de la col·legiata de Bolea.

La desamortització va acabar amb la vida monàstica al castell ininterrompuda des de la fundació. En 1845 va patir un incendi. El sepulcre d’Alfons I el Bataller, fins llavors enterrat a la cripta de l’església del castell es va traslladar a San Pedro el Viejo, a Osca.

Els edificis

Es tracta d’un imposant conjunt de ruïnes de fortificacions, que destaquen aixecades sobre un turó dominant el paisatge i la mateixa ciutat d’Osca.

León Abadías
Parada militar de l'exèrcit d'Isabel II a Montaragó (1859)