Monestir de Santa Lucía de Saragossa

Santa Lucía la Real

(Saragossa, Saragossa)

Santa Lucía de Saragossa
L'antic monestir de Santa Lucía de Saragossa
Instituto del Patrimonio Cultural de España

Aquesta casa és el resultat del trasllat del monestir de monges cistercenques de Cambrón (Saragossa). A mitjan segle XVI, el Concili de Trento va prohibir els establiments monàstics femenins allunyats dels nuclis habitats, arran d'aquell decret, l'arquebisbe i monjo cistercenc Hernando de Aragón (1539-1575) va procurar que ocupessin una església que ell mateix havia promogut a la ciutat. El trasllat no es va fer realitat fins al 1588, després de l'obtenció de la corresponent llicència del papa Sixte V.

Plànol de Saragossa (1869), detall
Biblioteca Virtual de Defensa

A la seva arribada a Saragossa, les 29 monges de la comunitat s'estatjaren provisionalment al convent de dominics mentre acabaven les obres de Santa Lucía. La primera abadessa del nou monestir fou Ana Fernández Heredia (1613-1631), de casa noble i darrera abadessa perpètua de la comunitat. La comunitat cistercenca va mantenir-se fins que la guerra del Francès la va obligar a abandonar la casa, el que va significar la seva ruïna econòmica. En temps de la desamortització van tornar a abandonar el monestir, refugiant-se en diversos llocs fins que el 1849 van poder tornar a Santa Lucía, que hagueren de reconstruir completament. La casa fou abandonada de nou amb motiu de la guerra Civil i el 1967 es van traslladar a un nou indret, al sud-oest del centre històric.

Monestir de Cambrón
El monestir de Cambrón, origen de Santa Lucía