Priorat de Puilampa. Puylampa
< anterior Inici Espanya Aragó Saragossa següent >

Saragossa

L’església de Puilampa és l’única resta aparent d’una antiga casa de canonges agustinians. Aquest lloc és conegut documentalment des del 1132 quan fou repoblat a instàncies d’Alfons I el Bataller. El 1151 fou donat per Ramon Berenguer IV a l’hospital i priorat de Santa Cristina de Somport amb la intenció que els canonges d’aquell lloc dels Pirineus hi establissin una casa. Puilampa s’hauria afegit a la llarga llista de centres regentats pels canonges de Santa Cristina en els que es donava assistència als viatgers. El papa Eugeni III (1145-1153) esmenta Puilampa relacionant-lo amb Santa Cristina però sense cap referència a l’església, el que fa pensar que en aquell moment encara no s’havia aixecat.

Puilampa
L'església de Puilampa

Puilampa

Puilampa
Portada

Actualment només es conserva l’església, una construcció de nau única amb un absis orientat a llevant, probablement consagrada el 1191. Aquesta construcció va passar a mans particulars amb la desamortització i s’ha restaurat. A la façana sud s’obre una portada romànica centrada per un timpà i amb sis columnes amb els seus capitells a cada costat.

Puilampa
Timpà de la portada