Monestir de Santa Fe de Saragossa
< anterior Inici Espanya Aragó Saragossa següent >

Saragossa

La història del monestir de Santa Fe és poc coneguda i plena de llacunes i interrogants arran de la pèrdua de documentació directa i també a causa de l’estat de ruïna en que es troba. El seu origen cal cercar-lo en el monestir de Santa Maria de Fontclara (Albalate de Cinca, Osca) que havia estat fundat sota la protecció de Jaume I amb monjos procedents de Bonafont. El 1344, amb la corresponent autorització de Bonafont, es va signar un acord entre l’abat de Fontclara i Miguel Pérez Zapata segons el qual aquest es comprometia a aixecar un nou monestir al lloc de Cadrete si la comunitat de Fontclara s’hi traslladava. El 1346 hom aconseguia la llicència del papa Climent VI en aquest mateix sentit.

Santa Fe
Santa Fe

Cistercencs

Santa Fe
Santa Fe

Santa Fe
Santa Fe

El trasllat de la comunitat de Fontclara a Santa Fe es va realitzar el 1346, tot i que algunes propietats a Fontclara continuaren administrades des de Santa Fe, el que ha fet pensar erròniament en la coexistència dels dos monestirs. El canvi es va impulsar a causa de la inestabilitat que patia el territori de Fontclara i el mal estat en que es trobaven les dependències monàstiques, no aptes per a la seva activitat. Hom ha dit que el monestir de Fontclara mantenia una església (Nuestra Señora de la Almunia) a Cadrete, amb uns monjos que cuidaven de la mateixa el que va donar peu al trasllat. Sembla que aquella ermita encara existia a mitjan segle XVII, tot i que es desconeix on estava situada.

Santa Fe
Santa Fe

Els impulsors d’aquesta fundació foren els senyors Miguel Pérez Zapata i la seva esposa Sancha Garcés, els quals van lliurar alguns edificis on establir-se, a més de béns i rendes per portar endavant la nova empresa. El fundador era un important personatge de la cort, arran de la seva amistat amb Pere el Cerimoniós va aconseguir una sèrie de privilegis reials a favor del nou monestir. La tasca d’impuls al nou monestir fou seguida especialment pel fill dels fundadors: Rodrigo Zapata. Les ruïnes de Santa Fe que ara es poden veure (església porteria i alguna dependència auxiliar) són del segle XVIII, no conserva elements medievals.

Santa Fe
Santa Fe