Monestir de Santa María de Veruela

Berola / Verola

(Vera de Moncayo, Saragossa)

Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Sala capitular

La fundació del monestir de Santa María de Veruela té a veure amb la voluntat repobladora d’aquest territori impulsada per Garcia Ramires de Pamplona, el Restaurador (1134-50). Dins d’aquest context, el 1145 el rei va fer donació del territori als cistercencs procedents de l’abadia d’Escaladieu (Occitània). El lloc va gaudir de la protecció del poder i Ramon Berenguer IV (1154), el seu fill Alfons el Cast i el papa Alexandre III van confirmar i ampliar aquella dotació fundacional.

Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Portal de l'església

Gràcies a aquest patrocini, el monestir va esdevenir el centre d'un poderós domini, sobretot en el segle XIII, sota la protecció de Jaume I. Des de Veruela es va fundar el monestir de Santa María de Herrera (Burgos), les fonts antigues esmenten també el de Saya, o Saja, que finalment s’integraria a Herrera. Al segle XIV el lloc va patir els efectes de la guerra entre Pere el Cerimoniós (Corona d'Aragó) i Pere el Cruel de Castella, que va afectar particularment aquestes terres i també el mateix monestir. Ja al segle XV el lloc va entrar en decadència i a partir del 1472 va començar a patir la direcció d'abats comendataris. Un segle més tard el monestir va gaudir d'una important recuperació que va permetre emprendre noves obres de construcció en diferents dependències del monestir. Fou abandonat pels cistercencs arran de la desamortització (1835), entre el 1877 i 1972 el lloc fou ocupat pels jesuïtes i ara és de propietat pública.

Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela Monestir de Veruela Monestir de Veruela Monestir de Veruela Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Presbiteri

Filiació de Veruela

Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Claustre
Monestir de Veruela Monestir de Veruela Monestir de Veruela Monestir de Veruela Monestir de Veruela Monestir de Veruela
Monestir de Veruela
Monestir de Veruela