Monestir de Santa Cruz de la Serós
Monasterio de Santa Cruz de la Serós
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

Fundació

Segons algunes fonts, aquest monestir femení s’hauria fundat a finals del segle X a iniciativa de Sanç II (rei de Navarra entre el 970 i 994) i la seva esposa Urraca de Castella. Però el més probable és que la fundació es portés a terme realment en època de Ramir I (rei d’Aragó entre el 1035 i 1063). Ràpidament va adquirir una gran importància, aquest monarca li va atorgar diversos béns i les seves filles hi van professar com a religioses. Aquesta fundació hauria tingut lloc a mitjan del segle XI.

El mot Serós és el resultat de l’evolució del nom original de Santa Cruz de les “Sorores”.

Santa Cruz de la Serós

Benedictines

Portada

Era un establiment protegit pel poder: els membres de la família reial el van fer objecte d’especial atenció, a més d’Urraca i la seva germana Teresa, una tercera filla de Ramir I, Sança d’Aragó, vídua d’Ermengol III d’Urgell, va ingressar també al cenobi, obrint l’època de més esplendor.

Campanar

Trasllat

La comunitat de les monges de Serós es va traslladar el 1555 a la ciutat de Jaca, on encara s’hi estan. Amb elles van traslladar el sarcòfag de Sança d’Aragó, que encara conserven.

Capitells de la portada

L’edifici

Del monestir només es conserva en l’actualitat l’església, de la resta de dependències monàstiques no en queda res. Es tracta d’una església de nau única a la que s’hi van afegir dues capelles laterals a manera de creuer. Té dues portades, una lateral i la segona més completa als peus de la nau. Sobre una de les capelles laterals s’aixeca un poderós campanar, que dóna una fisonomia característica a l’edifici. Com a curiositat cal esmentar la cambra que es troba sobre l’encreuament de la nau i el fals transsepte.

Porta lateral

Absis lateral