Monestir de Sants Just i Pastor d'Urmella, o d'Orema
Monasterio de Santos Justo y Pastor de Urmella, o de Orema
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

El monestir

El monestir d’Urmella no es troba documentat fins el 1017, amb el seu abat Manases. Devia passar una època de crisi quan fou annexionat al de Sant Victorià d’Assan el 1044, com a priorat depenent.

Al segle XI va passar a dependre del bisbat de Barbastre per poc temps, ja que Sant Victorià el recuperà poc després. Va mantenir-se com establiment monàstic fins la desamortització. El 1874 va passar a parroquial de la petita vila isolada d’Urmella.

Monestir d'Urmella
Monestir d'Urmella

Monestir d'Urmella
L'església

Monestir d'Urmella
Portal sota el campanar

L’església

Actualment es conserva l’església molt modificada, la resta del monestir està molt malmès, entre els habitatges que l’envolten. Es tracta d’una església de tres naus i tres absis, el central desfigurat per haver-hi obert (el 1613) l’entrada al temple, sota el campanar. L’edifici original caldria situar-lo al segle XI.

Monestir d'Urmella
Absis secundari