Monestir de Sants Just i Pastor d'Urmella

Orema / Aurigema

(Bissaürri, Osca)

Sants Just i Pastor d'Urmella

Tot i que es considera que el monestir d'Orema (Urmella) existiria des del darrer quart del segle X, no es troba documentat fins al 1003, en un acte en el qual hi participa l'abat Remione. Devia passar una època de crisi quan fou annexionat a Sant Victorià d'Assan, al voltant de l'any 1044, com a priorat seu.

Va mantenir-se com establiment monàstic depenent d'Assan fins al 1571, quan el priorat fou assignat a la nova diòcesi de Barbastre, encara que va tornar sota l'òrbita de Sant Victorià el 1594. El priorat fou suprimit amb la desamortització de 1835, i el 1874 l'església va esdevenir parròquia. Actualment, es conserva l'església molt modificada, la resta del monestir està molt malmès, entre els habitatges que l'envolten. Es tracta d'una església de tres naus i tres absis, el central ara desfigurat arran de l'obertura d'un nou portal d'accés, en el decurs d'una profunda remodelació, l'any 1613. L'edifici original caldria situar-lo al segle XI.

Làpida sepulcral d'un prior
Portal del sXVII, sota el campanar