d'Astúries
Monestir de San Salvador de Celorio
< anterior Inici Espanya Astúries següent >

Astúries

És ben possible que aquest monestir benedictí fos fundat per Alonso Suárez i la seva esposa Cristilde a finals del segle XI, tot i que no és fins el segle següent que hom comença a trobar documentació escrita que hi fa referència, el primer abat conegut fou Gonzalo (1083-1112), que molt possiblement va intervenir en el procés fundacional. Durant els anys següents la casa va formar un important domini patrimonial a base de donacions i adquisicions que es va anar incrementant durant els segles XIII i XIV.

San Salvador de Celorio

Ja al segle XV hom troba el lloc en certa situació de decadència, que no es va redreçar fins que el 1531 va entrar a formar part de la Congregación de San Benito de Valladolid i en aquest context, el 1544 li fou annexat el monestir proper de San Antolín de Bedón, com a priorat seu. Durant el segle XVII es reedificaren l’església i altres dependències monàstiques. Tot va acabar durant el segle XIX, primer amb una ocupació durant la guerra del Francès, i de manera definitiva el 1835, quan fou exclaustrat. Després de passar a mans particulars, el 1919 fou adquirit pels jesuïtes que encara en mantenen la propietat. Tot i les destruccions i reformes posteriors, es conserven alguns elements medievals de l’antic establiment monàstic.