Monestir de Ses Caputxines de Palma

La Puríssima Concepció

(Palma / Ciutat de Mallorca, Illes Balears)

Ses Caputxines de Palma

En la fundació del monestir de caputxines de Palma hi van participar diverses personalitats, l'empresa fou dirigida per Teresa-Maria Ponce de León que el 1647 havia professat a Saragossa amb el nom de Clara-María. El 1662 fou destinada a Mallorca per encapçalar la fundació d'una nova casa, empresa que es desenvolupava feia temps, amb la intervenció d'Aina de Verí i de Clemència Camporells, abadessa de Santa Margarida de Barcelona.

En aquell moment les dificultats es van veure agreujades a causa de la inexistència d’un convent masculí a Ciutat de Mallorca. El 1662 hom va aconseguir el pertinent permís reial i el mateix any ja s’havia establert la primera comunitat formada per Clara-Maria, Clemència i dues companyes més del monestir de Barcelona, en unes cases facilitades com aixopluc provisional. Hom va adoptar les constitucions de la casa de Saragossa, el que va motivar el retorn a Barcelona de Clemència, que havia estat triada com abadessa, càrrec que va passar a ocupar Clara-Maria, el 1664.

Després de l'adquisició d'unes cases, va començar la construcció del monestir en el lloc definitiu, on es va traslladar la comunitat el 1668. La compra de terrenys va continuar fins que el 1734 les caputxines disposaven de tota l'illa de cases. La construcció de l'església havia començat el 1682, la primera pedra es va posar el 1687 i fou beneïda el 1695 pel bisbe de Mallorca. D'aquesta època cal destacar la personalitat de sor Dionísia-Bernarda Gómez (1639-1719) una de les monges fundadores i després abadessa. El monestir de caputxines es va mantenir fins al 2007, data en què va passar a càrrec d'una comunitat de Franciscanes TOR (Terç Orde).

Dionísia-Bernarda Gómez (1639-1719)
Il·lustració de Vida prodigiosa y exemplar de