Monestirs de les
Monestir de Santa Clara de Palma
< anterior Inici Espanya

Ciutat de Mallorca / Palma

següent  >

Mallorca: Ciutat / Palma

El monestir de clarisses de Palma fou fundat a instàncies de la casa de Santa Clara de Tarragona que el 1256 va aconseguir el corresponent vist-i-plau del papa Alexandre IV qui a més, va demanar al bisbe Ramon de Torrella la seva intervenció en l’afer i als framenors d’auxiliar tant espiritualment com material la comunitat de damianites. Jaume I també va donar el seu suport a l’empresa i especialment a les monges tarragonines, va concedir privilegis i confirmà les adquisicions i donacions destinades a la construcció del nou monestir. Es van adquirir uns terrenys propietat de Bernat de Santa Eugènia amb la col·laboració econòmica de la casa de Tarragona, operació confirmada pel monarca l’any 1257.

Santa Clara
Porta d'entrada al monestir de Santa Clara

Clarisses

Santa Clara
Santa Clara de Palma
Façana de l'església monàstica
Santa Clara
Portal de l'església

El 1260 començava la clausura de les monges encapçalades per sor Caterina (+ 1266) procedent de Tarragona juntament amb sor Guillema. Segurament aquell primer monestir era una adaptació de les cases adquirides. Va esdevenir una comunitat important i gran, el 1323 tenia 62 monges. El 1837, quan arran de les normes desamortitzadores es van reorganitzar les cases femenines, a Santa Clara hi havia 31 monges a les que s’hi van afegir 34 més de l’extingida casa de l’Olivar, també a Palma.

Santa Clara

Santa Clara