Casa del Temple de Pollença

Priorat hospitaler de Pollença / Comanda de Pollença / Nostra Senyora dels Àngels de Pollença

Comanda de Pollença
Comanda de Pollença
L'església de Nostra Senyora dels Àngels
La comanda s'hauria de situar al costat de la dreta

Després de la conquesta de Mallorca, els dominis de bona part de Pollença foren assignats per Jaume I als templers, que tenien la seva comanda al castell del Temple de Palma. Els hospitalers també havien rebut algunes propietats en aquest lloc, quan es va suprimir l’orde templer, els hospitalers van acabar dominant una gran part de la vila de Pollença.

Comanda de Pollença
Comanda de Pollença

En època templera, aquests hi mantenien la Casa del Temple que depenia directament de la comanda de Mallorca, i estava situada a tocar de l'església parroquial, sota jurisdicció dels templers des de 1236. Quan la totalitat del domini va passar a l'Hospital, aquella casa va esdevenir un priorat amb una comunitat reduïda que bàsicament tractava de l'administració del seu patrimoni i de la gestió de la parròquia de Nostra Senyora dels Àngels que va continuar depenent de l'Hospital, fins al 1834. Mantingué un llarg litigi amb el convent de Sant Domingo de la mateixa vila. De la Casa del Temple no hi ha restes aparents, tot que i hom considera que es troben emmascarades per les reformes posteriors, segurament no disposava de capella pròpia i utilitzaven la parròquia per les seves necessitats, aquesta església és una reconstrucció del segle XVIII, fou beneïda el 1742.

Comanda de Pollença
Portal de l'església de Nostra Senyora dels Àngels