Monestirs de les
Cartoixa de Valldemossa
< anterior Inici Espanya

Valldemossa

següent  >

Mallorca: Part Forana

La cartoixa de Jesús de Valldemossa fou fundada el 1399, després del corresponent vist-i-plau de l’orde cartoixà, gràcies a la intervenció del rei Martí l’Humà (1396-1410) aquest monarca ja havia participat anteriorment en l’establiment de la cartoixa de Valldecrist (Alt Palància / Castelló, 1385). En la fundació el rei Martí va fer donació del palau reial que tenia a Valldemossa començat a bastir per Jaume II de Mallorca (1276-1311) i acabat pel seu fill Sanç I (1311-1324), que en aquell moment es trobava en desús. El seu primer prior fou Pere Despujol, nomenat en el Capítol General cartoixà de 1400. Inicialment la comunitat es va adaptar a la residència reial, segurament els monjos no disposaven dels espais de cel·les que requereixen els costums d’aquest orde. El gruix de les noves construccions que havien de convertir el palau en monestir es van fer sota el govern del prior Berenguer Roig (1434-1475), el 1444 es va inaugurar la nova església però no es va consagrar fins el 1446.

Valldemossa
La cartoixa de Valldemossa

Cartoixans

Valldemossa
Palau del rei Sanç
Valldemossa
Palau del rei Sanç

En època del prior Miquel Oliver (1505-1526) la casa gaudia d’una època de bonança el que va permetre que pogués enriquir i millorar les dependències cartoixanes. Al Museu de Mallorca es conserva una tela que representa la fundació de Valldemossa, obra de Ferran de Coca, d’aquesta època (1512). Però el final del mandat de Miquel Oliver es va veure afectat pels conflictes bèl·lics i un greu episodi de pesta (1523) que va despoblar la casa de manera que hom va fer venir monjos d’altres cartoixes. El 1552 Valldemossa es va veure afectat per un incursió de pirates sarraïns, el que va aconsellar la construcció de torres de defensa. A més es van anar portant a terme altres obres de condicionament del conjunt monàstic, amb noves celles i altres estructures. Tot plegat fou modificat profundament amb la construcció d’una nova cartoixa durant el segle XVIII quan es van bastir les noves cel·les, la sala capitular i, sobretot l’església. Es va projectar un monestir que complia amb les condicions imposades pels costums cartoixans i que deixava de banda les estructures antigues, hereves del palau reial.

Valldemossa
Façana de l'església

La comunitat cartoixana va haver d’abandonar el lloc arran de la desamortització, el que va comportar la pèrdua de bona part del mobiliari i que les construccions passessin a mans privades, dividides en diferents propietaris que van anar utilitzant els espais, transformant-los segons les conveniències. Malgrat tot, aquesta situació va permetre la conservació d’un bon gruix de construccions, que poc a poc s’han anat recuperant i adaptant. En aquesta darrera època el lloc va tenir atractiu per personatges il·lustres que hi van deixar empremta, com ara Chopin, George Sand o Jovellanos (aquest, confinat), entre molts altres.

Valldemossa
L'església