Castella i Lleó
Monestir de San Pedro de Cardeña
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Burgos següent >

Burgos

Tot i que tradicionalment es considera que aquest monestir té un origen força antic, des de temps visigòtics, no hi ha cap document que ho pugui avalar. Històricament hi ha constància d’una donació feta pel comte castellà Gonzalo Téllez a aquest monestir el 902. El lloc va adquirir molta importància, com ho demostra el llegat arquitectònic que encara es pot veure. Des del 1502 va passar a formar part de la Congregació de Valladolid.

San Pedro de Cardeña
Façana del monestir

Trapencs

Façana del monestir
Façana de l'església

Hom relaciona el monestir amb la figura del Cid Campeador, molt enaltida per la llegenda, i del que es conserva la seva tomba al mateix monestir. Per altra banda el lloc és conegut pel seu escriptori, hi destaca el Beat de Cardeña, de la segona meitat del segle XII i que es conserva incomplet i dispers en diversos llocs, el fragment més important al Museo Arqueológico Nacional de Madrid i altres al Metropolitan Museum de Nova York.

Capella dels Héroes
Cenotafi del Cid

Sepulcre d'una dama no identificada
Procedent del monestir
Museo de Burgos

Amb el segle XIX i la desamortització, els monjos foren expulsats del lloc (1836) i va quedar en l’abandó. Després de diverses temptatives de rehabilitació monàstica, i ésser utilitzat de presidi durant la Guerra Civil, el lloc és ocupat a partir del 1942 per monjos cistercencs procedents de San Isidoro de Dueñas (la Trapa), Palència.

Capella Major
Cor