Castella i Lleó
Monestir de San Juan de Burgos

Burgos
Monestirs de Burgos

San Juan de Burgos
San Juan de Burgos

Benedictins

Aquest monestir es va fundar a la ciutat de Burgos l’any 1091, quan els reis Alfons VI i Constança de Borgonya van fer donació d’un petit centre assistencial al monjo Lesmes, vingut de l’abadia alvernesa de la Chaise-Dieu. Aquest personatge fou el primer prior del nou establiment i un cop mort (1097) va ser venerat com a sant i enterrat a la capella de San Juan, que va canviar de nom i fou la predecessora (es va enderrocar el 1382) de l’actual església de San Lesmes.

Amb l’empenta inicial de la fundació es va posar en funcionament la casa monàstica, alhora que creixia la popularitat del centre assistencial que cuidava la comunitat benedictina.

San Juan de Burgos
San Juan de Burgos
San Juan de Burgos
Interior de l'església

Amb el segle XIII va arribar també una època de decadència del centre, situació que es va allargar en el temps, baixant de forma alarmant el nombre de membres de la comunitat; en tenia quatre en l’any 1400. Potser aquest fou el moment en que la davallada del lloc va arribar al seu màxim; a partir d’aquí es va recuperar i augmentà la comunitat. En aquesta època van mantenir diferències amb el bisbe de Burgos pel control de la parròquia de San Lesmes, aixecada a l’ombra del monestir de San Juan. Va continuar vinculat a la Chaise-Dieu fins que el 1437 va integrar-se a la Congregación de San Benito de Valladolid.

San Juan de Burgos
San Juan de Burgos

El 1537 la situació del monestir va patir un nou gir a causa d’un incendi que va destruir pràcticament la totalitat de monestir, però tot i estar a punt de quedar clausurat, encara es va poder aixecar de nou. L’activitat constructiva es va allargar fins que va patir els efectes de la desamortització. Durant la primera meitat del segle XIX, diverses desamortitzacions van desfer el patrimoni del monestir i de l’hospital de San Juan (aquest a partir del 1855). Els monjos foren expulsats del monestir i mai més va recuperar cap funció de tipus religiós, a més de perdre bona part del seu patrimoni mobiliari. Hom va intentar utilitzar les instal·lacions com a caserna i hospici, però finalment s’hi va posar una presó. L’hort del convent fou utilitzat més endavant per aixecar unes instal·lacions militars. Ara, el que resta de l’edifici monàstic està ocupat pel Museo Municipal Marceliano Santa María.

Església de San Lesmes
Església de San Lesmes, vinculada al monestir