Castella i Lleó
Col·legiata de Santa María de Arbas
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleóont>

La col·legiata de Santa María d’Arbas està situada a la població d’Arbas del Puerto en un lloc estratègic del camí que comunica Lleó amb Oviedo, prop del port de Pajares. En aquest indret s’hi va establir, al voltant del 1092 una hostatgeria i hospital per atendre els pelegrins, a càrrec d’una comunitat de canonges que seguien la regla de Sant Agustí.

Santa María de Arbas
Santa María d'Arbas

Canonges
agustinians

Santa María d'Arbas
Santa María d'Arbas

El lloc va rebre els favors de la monarquia lleonesa, la reina Urraca (1109-1126) el va fer beneficiari l’any 1117 d’una important donació. A començament del segle XIII va començar la construcció de l’església. En el segle XV es trobava en decadència i fou secularitzada; no es va refer del tot mai més i va continuar la seva existència, al menys nominalment, fins la desamortització.

Santa María d'Arbas