Castella i Lleó
Monestir de Santiago de Peñalba
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleó

L’origen del monestir de Santiago de Peñalba està lligat al de San Pedro de Montes i al bisbe Gennadi (sant Gennadi d’Astorga, mort el 937) que després de refer el monestir de San Pedro de Montes (895) va fundar o restaurar altres establiments de la comarca. Entre el 909 i 919 va exercir el càrrec de bisbe d’Astorga, possiblement durant el seu mandat va fundar aquest monestir de Santiago, l’església del qual ja estaria acabada quan Gennadi va morir retirat en aquest indret, de fet es va consagrar el 937.

Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba

Benedictins ?

Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba

L’any 925 un tal Recaredo era abat d’aquest monestir i sembla que no fou el primer. Ramir II de Lleó (931-951) va fer donació d’una creu (937?) que encara es conserva al Museo de León. Des de finals del segle XII ja no s’esmenta més aquesta casa com a monestir. Al Louvre es conserva un calze i una patena amb el nom de l’abat Pelagi, procedents de Peñalba.

Santiago de Peñalba
Portada sud
Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba

Santiago de Peñalba
Capitell de la portada sud
Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba

Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba
Santiago de Peñalba

Al Museo de León es conserva la Creu de Peñalba, donada al monestir per Ramir II de LLeó (931-951). La creu es va conservar en aquesta apartada església passant pràcticament desapercebuda fins que el 1879 es va traslladar a Lleó i es va difondre la seva existència. Porta gravada la dedicatòria del rei a l'Apòstol Sant Jaume.

Santiago de Peñalba
Creu de Peñalba