Castella i Lleó
Comanda de Ponferrada
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleó

El castell de Ponferrada és d’origen antic, ja existia en època de Ferran II de Lleó (1157-1188), quan aquella fortalesa fou lliurada als templers que al menys el 1178, ja hi havien establert una comanda de la que es tenen algunes notícies en els anys següents, fins que el 1204 Alfons IX va desposseir el Temple d’aquest castell. El mateix rei va reintegrar-lo a l’orde militar l’any 1211. En alguns documents la comanda de Ponferrada s’associa al lloc de Rabanal (Rabanal del Camino, a llevant de Ponferrada, camí d’Astorga), de manera que alguns comanadors utilitzen els dos noms de lloc en el seu títol. Devia tractar-se d’una única unitat administrativa dintre de l’estructura templera. El Temple va retornar a la Corona el castell poc abans de la dissolució de l’orde, passant per diverses mans des d’aquell moment. En el procés de Medina del Campo (1310), aquesta casa no figura en la relació de comandes de l’orde.

Ponferrada
Castell de Ponferrada