Castella i Lleó
Monestir de La Asunción de Villoria de Órbigo
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleó

Es tracta d’una fundació efectuada el 1243 gràcies a la iniciativa del comte Rodrigo Fernández de Valduerna i la seva esposa, inicialment l’establiment estava ocupat per canonges premostratencs i depenia d’Aguilar de Campoo. No va esdevenir mai una casa d’importància. Més endavant va passar a estar regida per abats comendataris el que no va ajudar el seu desenvolupament i va agreujar la crisi.

La Asunción de Villoria de Órbigo

Premonstratencs
Premonstratenques

El 1511 es va produir un canvi en el si del monestir, la comunitat masculina fou substituïda per una de canongesses, procedents de Santa Sofía de Toro en el que sembla una maniobra preparada, ja que l’abadessa de Santa Sofía i el darrer abat de Villoria (mort el 1505) eren germans. Les coses van continuar per un camí semblant i, a l’època del canvi de comunitat, es va donar el cas que Fernando de Colmenares, abat d’Aguilar va posar a la seva filla Mencía com abadessa de Villoria; el 1522 els dos foren expulsats per l’abat de Retuerta, deixant aquesta casa com a simple priorat. El 1531 l’establiment monàstic va recuperar el títol d’abadia i es va redreçar la situació.

El 1665 va patir un incendi que va obligar les canongesses a deixar el monestir per refugiar-se al palau episcopal d’Astorga, del que depenien. No hi van poder tornar fins el 1774. Amb la desamortització van perdre les seves propietats però van poder mantenir la comunitat i encara continua actiu. Entre el 1867 i 1871 van acollir temporalment la comunitat de Santa María de Carrizo, durant la seva exclaustració. L’església i el conjunt monàstic conservat és de l’època de la reconstrucció (1772-1776).