Convent de Santa Cruz la Real de Segòvia

Dominics de Segòvia

(Segòvia, Segòvia)

Santa Cruz la Real de Segòvia

Aquest convent és considerat com la primera casa dels dominics establerta a la Península, segons la tradició, els primers predicadors havien arribat a Segòvia el 1217, data en què foren acollits en una casa particular. Sant Domènec va arribar a Segòvia l'any següent, on va ocupar durant un temps una cova com a penitent, en aquell lloc s'aixecaria finalment el convent dominic, una casa que es va refer en el segle XIII i de la que s'han trobat testimonis entre les construccions aixecades posteriorment.

El 1241 hi ha referències documentals de la presència de predicadors a la ciutat, que haurien aixecat un convent durant la segona meitat del segle XIII, respectant l'existència de l'antiga cova. La casa es va veure beneficiada per la monarquia, especialment a l'època dels Reis Catòlics, quan les antigues estances del segle XIII foren substituïdes per una nova construcció, mantenint la cova santa com a centre de devoció. Aquesta cova era un atractiu pels devots i tinguda com a espai miraculós, fou visitada per personatges com Vicent Ferrer o Teresa de Jesús, que hi va experimentar l'aparició de sant Domènec.

És en aquesta època que la casa fou governada per l'inquisidor fra Tomás de Torquemada (1420-1498), la prosperitat d'aquest establiment es relaciona amb la puixança de la mateixa Inquisició; el convent es va beneficiar de béns embargats als condemnats pel tribunal, controlat pels predicadors i Torquemada particularment. A causa de la guerra del Francès, resultà exclaustrat, convertit en caserna, saquejat i incendiat, el que va obligar a una àmplia reconstrucció quan el 1814 hi va tornar la comunitat. No es va veure afectat durant el Trienni Liberal a causa de tenir una comunitat nombrosa, que el va estalviar el tancament, però la vida conventual va acabar definitivament el 1836 amb l'exclaustració, després el lloc ha estat ocupat per organismes diversos, hospici, llar d'avis i actualment és la seu de l'IE University.

Sant Domènec, al portal de l'església
Segon claustre