Monestir de Santa Clara de Sòria

Clarisses de Sòria

(Sòria, Sòria)

Santa Clara de Sòria

L’any 1286, el consell de la ciutat va autoritzar l’establiment de les clarisses a la ciutat de Sòria, segurament procedents d’un altre indret. Hi ha una tradició que esmenta un monestir anterior situat al santuari de Nuestra Señora de Inodejo, apartat de la ciutat, en direcció a El Burgo de Osma, que potser hauria estat fundat el 1230, la comunitat del qual seria la que després es traslladaria a Sòria, potser l’any 1268.

Les clarisses s'haurien establert en un indret a l'interior dels murs de la ciutat. La comunitat es va veure beneficiada per la monarquia que la va protegir i fer beneficiària de diversos béns, drets i rendes durant els segles següents. A més, també fou afavorida pels Gil de Miranda, l'any 1413 don Gonzalo Ruiz de Miranda va incloure les clarisses entre els beneficiaris en el seu testament. A començament del segle XVI, van començar les obres d'un nou monestir, que van ocupar fins al 1834 quan la reduïda comunitat de vuit monges el va haver de deixar i es va convertir en una caserna, les monges van ocupar diversos indrets i, finalment, l'església de San Clemente y el palau dels Ríos y Salcedo on es van estar fins al 1854, quan es van traslladar definitivament a l'antic convent de Santo Domingo, mentre que la primera casa es destinava a usos militars i la darrera a caserna de la Guàrdia Civil. A la cocatedral de San Pedro es conserva un retaule procedent de l'església d'aquest monestir.

Palau dels Ríos y Salcedo, segona ubicació del convent
Retaule de San Nicolás, procedent del monestir