Monestir de San Andrés de Valvení
Benedictins / cistercencs
Valladolid (Castella i Lleó)

castellano >

San Andrés de Valbení era un monestir benedictí l’existència del qual està confirmada des del segle XI. A la segona meitat del segle XII el lloc es trobava en decadència i fins i tot hom suposa que sense comunitat. El 1165 hi va intervenir el rei Alfons VIII que va restaurar monàsticament la casa amb l’ajut de Diego Martínez, un personatge vinculat a la cort i que més endavant també intervindria en la fundació de Santa María de Sandoval i Santa María de Benevívere.

Aquell mateix any, Diego Martínez va posar la casa sota la tutela del monestir cistercenc de Valbuena i tot fa pensar que ell mateix hi va ingressar. El 1166 Alfons VIII va confirmar la nova dependència de Valbuena del que es va desvincular el 1175. El 1186 el papa Urbà III també va donar el vist-i-plau de la Santa Seu a la nova situació. El 1226 el monestir es va traslladar al proper lloc de Palazuelos en unes terres que el monestir havia rebut el 1213, la casa va canviar de lloc i de nom, en endavant seria coneguda com Santa María de Palazuelos. El lloc de Valbení va esdevenir una simple granja de Palazuelos i encara es coneix con Granja de San Andrés, dins el municipi de San Martín de Valvení (Valladolid).

Benevívere
Diego Martínez, restaurador de Valvení