de Cantàbria
Monestir de Santa María de Puerto
< anterior Inici Espanya Cantàbria següent >

Cantàbria

Es tracta d’un dels monestirs fundats en l’època de la repoblació del territori, cap el segles VIII-IX, tot i que hi ha tradicions sense fonament que situen la seva fundació molt abans. De fet, no és fins el 836 que hom troba la primera referència documental de l’existència d’aquesta casa, tot esmentant el seu abat, Zecius. Més segur és un document del 863 amb alguna informació més precisa sobre el monestir de Santa María. Hi ha una nova notícia sobre la casa de l’any 927, i després el lloc va quedar abandonat per alguna causa, sense comunitat.

Santa María de Puerto

Prebenedictí ?

En època de Garcia Sanxes III de Navarra (1035-1054) i amb suport d’aquell regne, el monestir fou restaurat pel monjo Paterno, el monarca navarrès li va atorgar un fur l’any 1047, tot i que cal dir que l’autenticitat d’aquest document ha estat posada en dubte. El cert és que gràcies a la protecció reial i la seva immunitat, la casa va recuperar antics béns (esglésies, petits monestirs...) que havia perdut. En aquella època aquest monestir fou unit per un curt període de temps a Santa María la Real de Nájera. Un cop recuperat aquest territori per la corona de Castella el monestir va gaudir d’una època d’expansió i prosperitat. Alfons VII de Castella (1126-1157) va confirmar el fur atorgat per Garcia Sanxes III, ampliant aquelles possessions. Des del 1156, si no abans, Santa María del Puerto va tornar a passar a dependre de Nájera. A finals del segle XII i, sobretot, a començament del segle següent aquest monestir va patir una època de decadència, fet que també es troba a la casa mare de Nájera. A mitjan del segle XIII ja havia desaparegut com a tal, ara es conserva l’església, reconstruïda en època gòtica però que conté elements romànics, del període monàstic.