de Cantàbria
Monestir de Santa Cruz de Castañeda
< anterior Inici Espanya Cantàbria següent >

Cantàbria

Aquest monestir i després col·legiata és un dels pitjor documentats de la regió en relació a la importància que hauria de tenir i les restes arquitectòniques que encara mostra. Com algunes altres, aquesta casa s’hauria fundat a l’època de la repoblació d’aquest territori de la mà de la monarquia asturiana cap els segles VIII-IX-X. No es fins el 1092 que hom troba esmentat un abat d’aquesta casa en una permuta de béns. Alguna notícia més es troba en els anys següents, però molt poques. No és fins el segle XV que torna a aparèixer el nom d’un abat. De totes maneres hom pensa que la seva història seria paral·lela a altres col·legiates properes, com ara Elines i Cervatos: un antic monestir o canònica que en un moment determinat es convertiria en col·legiata. La causa d’aquest desconeixement històric rau en la pèrdua a causa de successius incendis (des del 1560 al 1807) de tota la seva documentació i l’escassetat de documents que podrien guardar-se en altres arxius d’institucions que hi haurien pogut tenir relació. Es conserva una església de planta complexa a causa de les seves modificacions, a partir d’una nau única primitiva dels segles XI-XII es van afegir altres construccions adossades i es va perdre un dels tres absis que va arribar a tenir.

Santa Cruz de Castañeda

Benedictins ?