Galícia
Monestir de Santa María de Sobrado dos Monxes
< anterior Inici Espanya Galícia La Corunya següent >

La Corunya

La primera notícia que hom té del monestir de Sobrado és de l’any 952, amb motiu d’una donació efectuada al seu favor on s’esmenta el nom de la seva abadessa, Elvira, però no el de l’abat, figura que hauria d’existir perquè es tractava d’un monestir doble dedicat a San Salvador i Santiago. Aquella donació la van fer els comtes Hermenegildo i Paterna, qui hom considera els seus fundadors, els quals haurien establert la nova casa poc abans, esdevenint un monestir familiar molt vinculat als seus patrons, de fet el fundador hauria ingressat com a monjo en aquest monestir el 958. Durant aquesta primera època del monestir hi destaca la personalitat de sant Pedro de Mezonzo, monjo del monestir de Mezonzo i després abat de Sobrado (965-985).

Sobrado dos Monxes
Monestir de Sobrado

Sobrado dos Monxes
Monestir de Sobrado
Sobrado dos Monxes
Monestir de Sobrado

A partir del 1006 sembla que la casa va entrar en decadència, el 1060 Ferran I de Lleó i Galícia l’incorporà al patrimoni reial. Encara hi ha notícies de la seva comunitat el 1080 i poc després hauria quedat despoblat. Mentre, el patronat de la casa passava per diverses mans fins Urraca I de Lleó, que el 1118 el va donar al comte Fernando Pérez de Traba i al seu germà Vermudo. Finalment, el 1142, els patrons van donar el monestir abandonat a l’orde del Cister, que van tornar a fundar aquest cenobi, ara sota l’advocació de Santa María.

Sobrado dos Monxes
Monestir de Sobrado

Els cistercencs haurien adaptat les antigues construccions per les seves necessitats, hom sap que a mitjan segle XII es va refer l’església, i que durant el segle XIII fou beneficiari de diverses donacions de la noblesa, pel que aplegaria un ampli patrimoni. Després hauria patit una època de decadència fins que el 1498 es va integrar a la Congregació de Castella el que el va fer reviure econòmicament i permeté emprendre les importants obres de construcció que van afectar pràcticament tot el conjunt monàstic i que es van perllongar durant els segles XVI i XVII pel que fa al gruix de les construccions. Va mantenir-se en activitat fins que el 1834 fou suprimit passant a mans particulars, el que va provocar el seu deteriorament. Fou restaurat a partir de 1954, i el 1966 va ser ocupat de nou per una comunitat monàstica de trapencs.

Sobrado dos Monxes
Monestir de Sobrado