Galícia
Monestir de Santa Comba de Bande
< anterior Inici Espanya Galícia Ourense següent >

Ourense

Es tractaria d’un monestir molt antic, tot i que els seus orígens es troben plens de dubtes. El primer personatge conegut és un tal Odoino que, segons alguns autors, hauria fundat cap el 945 un monestir per la seva mare i altres dones, que establirien aquí una comunitat femenina. Més ben documentada és la donació efectuada el 982 per aquell Odoino d’aquest monestir al de Celanova, que en aquell moment estava en plena formació. Alguns autors el consideren un establiment monàstic mixt.

Santa Comba de Bande
Santa Comba

Benedictines

Santa Comba
Santa Comba

Va passar a ser un priorat depenent de San Salvador de Celanova i el 1601 es van traslladar a aquest darrer lloc les relíquies de sant Torquat, que des de temps antics i fins aquell moment s’havien venerat a Santa Comba de Bande. El lloc també fou conegut com San Trocado (Torquat) de Bande.

Santa Comba

La importància del lloc rau en la seva església, un magnífic exemplar visigòtic, conservat amb poques modificacions. Malgrat les pèrdues, té encara la planta en forma de creu i una capçalera a la que s’accedeix per un arc de ferradura suportat per dos parells de columnes amb els seus capitells.

Santa Comba
Santa Comba