Galícia
Col·legiata de Santa María de Xunqueira de Ambía
< anterior Inici Espanya Galícia Ourense següent >

Ourense

Hom considera que aquest monestir fou fundat el 955 per Gonzalo Froila i la seva esposa Ilduara, potser sobre una antiga capella anterior. El 1150 l’establiment que tindria el caràcter de monestir familiar, fou donat a la col·legiata de Santa María de Sar (Santiago) amb la finalitat d’introduir una comunitat de canonges seguidors de la Regla de Sant Agustí. Amb l’arribada d’aquesta, hom impulsar la construcció d’una nova església (una de les portades duu la data de 1164).

Santa María de Xunqueira de Ambía

agustinians

En el segle XVI, un plet va confirmar el patronatge reial del priorat de Xunqueira. Sota la direcció del prior Alonso de Piña (1513-1544) es van portar a terme importants obres de millora de l’església, el seu mobiliari i les dependències annexes, és en aquesta època que es desenvolupa la vila al seu voltant. El 1602 l’establiment fou annexat a la diòcesi de Valladolid malgrat l’oposició mostrada per la mateixa canònica. Els bisbes de Valladolid van passar a senyors de la col·legiata i de les seves quantioses riqueses. Amb la desamortització es va dissoldre la canònica i el 1853 va prendre el caràcter d’església parroquial.