Monestir de San Jorge de Azuelo

(Azuelo, Navarra)

San Jorge de Azuelo
San Jorge de Azuelo

El monestir de San Jorge de Azuelo té uns orígens poc clars, hom té constància de l'existència d'una església en aquest lloc, almenys del segle X. Pel que fa al monestir, aquest figura esmentat en una donació feta pel monarca navarrès Sanç Garcés II Abarca, signada l'any 992.

San Jorge de Azuelo
San Jorge de Azuelo

El 1052 Garcia Sanxes III el de Nájera va fer donació del monestir d'Azuelo al de Santa María la Real de Nájera, fundat llavors per ell mateix, i des d'aquell moment va passar a ser un priorat depenent d'aquella casa de La Rioja, mantenint aquesta situació fins a la desamortització. A començament del segle XIX va patir els efectes de la guerra del Francès, quan va quedar pràcticament sense comunitat. Es va abandonar definitivament amb la desamortització. Actualment, és la parròquia d'Azuelo, funció que ja exercia en època monàstica. Es conserva l'església, obra del segle XII, amb afegits posteriors. Hi ha escasses restes d'altres construccions annexes.

San Jorge de Azuelo
San Jorge de Azuelo