Navarra
Canònica de la catedral de Santa María Pamplona
< anterior Inici Espanya Navarra següent >

Navarra

Antecedents

La seu pamplonesa és de fundació molt antiga; hom sap que el bisbe de Pamplona va assistir al Concili de Toledo de l'any 589. Quan Abd-ar-Rahman III va envair Navarra, va entrar a Pamplona i va arrasar la catedral de Santa María de la Asunción. Sanç III de Navarra el Gran va encarregar-se de la restauració de la seu de Pamplona i també de l'església catedral. Aquest edifici seria substituït per un de nou en el segle XII.

Catedral de Pamplona

Canonges

Nau central

El presbiteri

Els canonges

La comunitat canonical de la catedral de Pamplona fou introduïda el 1086 pel bisbe Pedro de Roda que va ocupar la seu entre els anys 1083 i 1115. Ell mateix fou qui va impulsar la construcció de la nova església romànica. L'obra va començar cap el 1100 i es va consagrar l'església el 1127, amb l'assistència d'Alfons I el Bataller.  A més de l'església, la canònica disposava de les altres dependències necessàries per la comunitat, com ara el claustre, la sala capitular i el refetor. D'aquella època resten encara alguns elements arquitectònics.

La canònica fou secularitzada el 1860.

Catedral

Catedral

Els edificis

L'església actual es va començar a finals del segle XIV per haver entrat en ruïna l'edifici romànic. La construcció es va allargar durant tot el segle XV, amb el resultat d'un edifici de tres naus més capelles laterals, i un transsepte.

El claustre romànic va quedar malmès per causes bèl·liques el 1276 i es va refer seguidament en estil gòtic.

En el segle XIV es van refer les dependències conventuals que encara veiem: la cuina, el refetor el dormitori...  Altres dependències es van refer totalment al segle XVIII. La façana de lesglésia es va aixecar a finals del segle XVIII i inicis del XIX.

Retaule del Crist de Caparroso

Retaule de Santa Caterina (1687-90)