Navarra
Monestir de Santa María la Real de Irache
< anterior Inici Espanya Navarra següent >

Navarra

Inicis

El monestir d'Irache, està documentat des del segle X. El monarca navarrès Sanç Garcés I (que va governar entre els anys 905 i 925) li va lliurar el castell de Monjardín que havia conquerit a l'islam l'any 908. El 1050 Garcia Sanxes III el de Nájera, va lliurar una finca al monestir amb la finalitat d'aixecar-hi un hospital per atendre les necessitats dels viatgers en el seu camí vers Santiago de Compostel·la i que estaria situat a tocar d'Irache.

Monestir d'Irache
Façana del monestir amb l'antiga Universitat

Monestir d'Irache
Façana de l'església amb afegits barrocs

Monestir d'Irache
Façana de l'església

Esplendor

Aquesta va ser la època del més esplendor del monestir, sota l'abadiat de Sant Veremundo (1056-1058), quan les donacions reials l'havien convertit en un centre poderós i ric.

Monestir d'Irache
Claustre nou

Decadència i revifalla

Amb el segle XVI va arribar una època de decadència, des del 1522 començaren a tenir abats comendataris, però el 1531 es va unir a la Congregación de San Benito de Valladolid i això li va retornar la vitalitat perduda. El 1544 s'hi va fundar un col·legi, que més endavant es va convertir en Universitat, que va tenir una evolució anàloga a la del monestir. D'aquesta època són els claustres vell i nou (dels segles XVI i XVII, respectivament).

Monestir d'Irache
Claustre vell

Monestir d'Irache
Claustre vell

Els darrers anys

La Guerra del Francès va ser l'inici del final del monestir; el 1809 i el 1820 els monjos es van veure obligats a abandonar la seva casa. El cop definitiu va venir amb la desamortització. El 1874 es va reutilitzar com hospital. El 1887 fou cedit als escolapis, que en var fer ús fins el 1984. El 1986 el Govern de Navarra va passar a fer-se càrrec del monument i des del 2006 hi ha un acord per destinar-lo temporalment a Parador de Turismo.

Monestir d'Irache
Claustre vell

Monestir d'Irache
La Puerta Speciosa

Els edificis

Del conjunt monàstic cal destacar l'església, aixecada en el segle XII. Aquesta és de planta basilical, amb tres naus i creuer no aparent en planta. A la intersecció de la nau central i el transsepte hi ha una cúpula, refeta al segle XVI o XVII. La capçalera és netament romànica.

El claustre vell es comunica amb l'església per la Puerta Speciosa, un bell exemplar renaixentista, del segle XVI. El claustre vell és plateresc, de la primera meitat del segle XVI.

El claustre nou pertany a la darrera etapa constructiva, al segle XVII, quan s'hi va instal·lar la Universitat, la qual serveix ara de façana al conjunt monàstic.

Monestir d'Irache
Claustre vell