Navarra
Monestir de San Salvador de Leyre
< anterior Inici Espanya Navarra següent >

Navarra

Orígens

Tot i que hi ha versions que diuen que el monestir de Leyre ja existia abans de la invasió sarraïna, el primer document que en fa referència és una donació al seu favor i que porta la data de 842. El monestir va ser beneficiari de nombroses donacions dels monarques en el decurs dels anys, el que demostra la seva importància, més encara si tenim en compte que alguns d'ells s'hi van fer enterrar. En aquest sentit, fins i tot el monestir va esdevenir durant un temps cort reial, quan la monarquia navarresa s'hi va refugiar a causa de la situació bèl·lica amb l'islam.

Monestir de Leyre
Monestir de Leyre

Cistercencs

Monestir de Leyre
Porta Speciosa

Monestir de Leyre
Timpà de la portada

Esplendor

A mitjan del segle IX Leyre va obtenir dels reis navarresos les relíquies de les santes Nunilo i Alodia, que va conservar fins la desamortització. Garcia Sanxes III el de Nájera va impulsar la construcció d'una nova església, que fou consagrada el 1057, quan el seu promotor ja havia mort. Posteriorment, l'església seria consagrada de nou el 1098. D'aquell edifici només en resta la capçalera, ja que les naus foren refetes més endavant.

Al segle XII, fins un total de 72 monestirs depenien de Leyre.

Monestir de Leyre
Detall del portal romànic

El monestir de Leyre estava sota la tutela de la seu de Pamplona donat que la figura d'abat de Leyre i de bisbe de Pamplona coincidien en les mateixes persones. En el moment que això va deixar de ser així van començar els problemes. El 1100, el papa Pasqual II va decretar en una butlla que Leyre quedava sota la jurisdicció del bisbe de Pamplona, perdent així la seva valuosa independència, dictamen que es repetiria en diverses butlles emeses posteriorment, confirmant sempre aquesta dependència.

Monestir de Leyre

Monestir de Leyre

Decadència

La nova situació no fou acceptada de bon grat per la comunitat de Leyre i els plets foren continus i esgotadors. Per defensar els seus interessos, els monjos de Leyre no van dubtar en confeccionar documentació falsa, però finalment es va demostrar aquest fet i van haver d'admetre la nova situació.

El monestir va quedar debilitat i la situació es va encara agreujar més amb la incorporació al Cister. Des del 1269 el monestir va passar a dependre de La Oliva. Un altre cop van començar els processos i enfrontaments de tota mena entre cistercencs i benedictins, les diferències no van acabar fins molt més tard, el 1307, amb el monestir extremament debilitat. L'església es va refer en aquesta època. En endavant la vida del monestir va seguir endavant però, malgrat les obres que es van fer d'un nou monestir entre el 1562 i 1640, mai va retornar a l’antiga vitalitat.

Monestir de Leyre

Monestir de Leyre
Nau gòtica i capçalera romànica

Desamortització

Com els altres centres monàstics del territori, el monestir es va veure afectat per la Guerra del Francès (1809), els monjos van abandonar el lloc en aquell moment i altre cop el 1820. La desamortització va fer que el 1836 els monjos es veiessin una altra vegada fora del monestir i les finques es posessin a la venda. Aquesta expulsió s'allargaria més d'un segle, fins que una nova comunitat procedent de Silos va tornar a ocupar el monestir a partir de 1954.

Monestir de Leyre
Portal lateral de l'església

Monestir de Leyre
La cripta

L’església

L’edifici més interessant del conjunt monàstic és la seva església de la que destaca la capçalera romànica, llisa. La cripta és una construcció molt característica, amb diverses naus separades per poderoses columnes. La nau de l'església és gòtica, cistercenca. La portada, coneguda com Porta Speciosa, és una obra del segle XII, amb belles escultures.

Monestir de Leyre
La cripta