Monestir de la Anunciación de Santo Domingo de La Calzada

Santa María de los Barrios de Abia de las Torres / Bernardas de Santo Domingo de La Calzada

(Santo Domingo de La Calzada, La Rioja)

Bernardas de Santo Domingo de La Calzada

El monestir cistercenc femení (Bernardas) de Nuestra Señora de la Anunciación, de Santo Domingo de la Calzada té el seu origen en el monestir de Santa María de los Barrios (Abia de las Torres, Palència), que havia estat fundat molt abans, el 1280, amb monges de Las Huelgas (Burgos).

A causa de la insalubritat del lloc, el 1609 es va prendre la determinació de traslladar aquella comunitat a Santo Domingo de La Calzada, tot mantenint la seva dependència de Las Huelgas. Aquest trasllat es va fer efectiu l'any següent, el 1610. Mentre es procedia a la construcció del nou monestir, les monges es van instal·lar provisionalment en una casa, a Santo Domingo. El desplaçament definitiu al nou establiment es va fer realitat el 1621. L'impulsor d'aquell trasllat fou el bisbe de Calahorra i La Calzada Pedro Manso Zúñiga. El nebot d'aquest prelat, i també bisbe, Martín Manso Zúñiga, va encarregar a Juan de Naveda (1590-1638) la construcció de les dependències conventuals i també la confecció d'un monument funerari per Pedro Manso (el bisbe fundador), ell mateix i un germà seu (amb el mateix nom que l'oncle: Pedro Manso).