Convent de Nuestra Señora de los Ángeles, de Santo Domingo

San Francisco de Santo Domingo de la Calzada / Cidamón

(Santo Domingo de la Calzada, La Rioja)

Nuestra Señora de los Ángeles

Aquest convent franciscà fou fundat cap al 1456 a Cidamón, situat al nord-est de Santo Domingo, a iniciativa l'Iñigo Ortiz de Zúñiga, senyor de Cidamón, qui va cedir un palau per aquesta finalitat. El 1535 la casa es va traslladar a Santo Domingo de la Calzada on els frares van ocupar provisionalment unes cases, fins que el bisbe de Conca, Còrdova i Saragossa, Bernardo de Fresneda (1509-1577), molt vinculat a la ciutat de Santo Domingo de la Calzada, va finançar la construcció i condicionament d'un lloc adequat per la comunitat franciscana.

Amb la desamortització, el lloc va quedar sense comunitat i actualment les dependències monàstiques estan ocupades per un Parador, un centre de restauració i un establiment hospitalari. L'església és una construcció d'estil herrerià, cal tenir present que el bisbe Bernardo de Fresneda era confessor de Felip II, havia assistit a la col·locació de la primera pedra de l'Escorial i seguit de prop aquella construcció. El retaule major (1602) és obra de diferents artistes que van col·laborar en la seva elaboració. La construcció d'aquesta peça s'emmarca dins de les obres ordenades per Fresneda per a dignificar el lloc del seu enterrament.