Normandia
Abadia de Saint-Georges de Boscherville
< anterior Inici França Normandia Sena Marítim següent >

Sena Marítim

Aquesta abadia benedictina fou fundada el 1113 per Guillaume de Tancarville, quan va introduir una comunitat benedictina en una col·legiata anterior. De fet, el lloc de Boscherville havia tingut una ocupació cultual des de l’antiguitat, amb un temple del segle I aC que va restar actiu fins el segle III dC. Al segle VII en el mateix lloc es va bastir una capella funerària cristiana, envoltada d’una necròpolis, que encara era utilitzada en època carolíngia. Borcherville era el centre d’un senyoriu més endavant conegut amb el nom de Tancarville. Possiblement a causa de que l’antiga capella (dedicada a Saint-Georges) guardava les tombes d’aquella nissaga, Raoul de Tancarville va instaurar en aquell lloc uns canonges que en tindrien cura, esdevenint una col·legiata de tipus secular. El fundador la va dotar econòmicament, el 1080 Guillem el Conqueridor va emetre un document confirmat les donacions.

Boscherville
Saint-Georges de Boscherville

Boscherville
Portal de l'església de Saint-Georges de Boscherville

Boscherville

Hauria sigut en aquella època fundacional que es va aixecar una nova església en el mateix lloc, un edifici romànic de nau única i creuer, del que s’han trobat els fonaments sota l’actual sala capitular. Guillaume, el fundador de l’abadia benedictina, era fill de Raoul, el fundador de la col·legiata que la va precedir. Per la nova casa va arribar una comunitat de monjos de l’abadia de Saint-Évroult (Orne), entre els quals Luois, que fou el primer abat i qui es va encarregar de la construcció d’un nou monestir de dimensions molt superiors a les de l’antic. La nova església es va aixecar al costat sud de l’anterior i poc a poc el conjunt es completaria amb les altres dependències monàstiques. El presbiteri de l’antiga església es conservaria fins la segona meitat del segle XII, data en que fou enderrocat per bastir la sala capitular que encara es conserva.

Boscherville
Saint-Georges de Boscheville
Dibuix de Louis Boudan, 1700
Bibliothèque nationale de France

Aquella llarga època de prosperitat es va veure estroncada per la guerra dels Cent Anys, que tot i no tocar directament l’abadia, sí que va afectar la seva economia. El 1536 la casa passava a estar sota el règim comendatari i a aquesta situació cal afegir els efectes de les guerres de Religió: el 1562 i 1570 el monestir, que ja tenia una situació precària, fou saquejat. Després de diverses actuacions pel seu manteniment, la restauració va arribar a partir de l’entrada a la congregació de Saint-Maur el 1659, i malgrat l’oposició de la comunitat que va mantenir temporalment el seu estatus, arribant a mantenir dues comunitats dins del mateix recinte monàstic. Durant la segona meitat del segle XVII es van refer les dependències conventuals. El 1790 l’abadia fou suprimida arran de la Revolució i va passar a propietat privada. L’església va poder recuperar la seva activitat amb funcions parroquials. D’altra banda, les dependències conventuals van acollir una filatura que va durar poc, el 1822 s’enderrocava la construcció dels maurins, només es va salvar l’antiga sala capitular, a banda de l’església i alguns elements menors.

Boscherville

Boscherville