Normandia
Abadia de Saint-Pierre de Jumièges
< anterior Inici França Normandia Sena Marítim següent >

Sena Marítim

Aquesta abadia fou fundada l’any 654 per sant Filibert qui, després de la seva estada a diversos monestirs, va impulsar la creació d’aquest de Jumièges. La reina Bathilda, esposa de Clodoveu II, va ajudar-lo amb la cessió dels terrenys necessaris pel nou establiment. La llegenda dels Énervés de Jumièges està situada en aquesta època. A causa d’un conflicte amb la cort, Filibert va abandonar Jumièges i es va retirar a Noirmoutier (Vendée), on va fundar una nova abadía, un cop restablerta la situació, encara va tornar a Jumièges per fundar l’abadia femenina de Montivilliers, prop de Le Havre (683). El 682, sant Acard, que havia fundat anteriorment el monestir de Saint-Benoît de Quinçay (Viena), fou designat abat de Jumièges. L’any 841 els normands, després d’atacar Rouen, van assaltar, saquejar i incendiar el monestir, fet que es va repetir més endavant obligant la comunitat a buscar refugi a la regió de Cambrai (Nord) i deixant abandonat Jumièges.

Jumièges
Abadia de Jumièges

Jumièges
Abadia de Jumièges
Façana de ponent de l'església

Jumièges
Abadia de Jumièges
Església de Notre-Dame

A començament del segle X hi tornaren alguns monjos que van intentar restaurar l’indret, però no és fins cap el 930 que Guillem I de Normandia fa venir una comunitat de Saint-Cyprien de Poitiers (Viena) per començar el renaixement monàstic de Jumièges, però la seva mort va estroncar el projecte que no es va tornar a emprendre fins començament del segle XI. Durant la primera meitat d’aquell segle es restaurà l’església abacial. A partir d’aquí sorgeix una gran abadia que en els segles següents assolirà una considerable riquesa i influència en aquesta regió normanda del curs inferior del Sena.

Jumièges
Abadia de Jumièges, en època maurina
Dibuix de Louis Boudan (1702)
Bibliothèque nationale de France

La guerra dels Cent Anys va afectar la casa de manera directa i també les seves finances quan va tocar les possessions. Aquesta situació es va allargar des de mitjan del segle XIV fins el 1450. L’entrada del règim comendatari (1464) i el relaxament dels costums no van ajudar el seu redreçament. Per regularitzar la situació hom va intentar la seva unió amb la congregació de Chezal-Benoît, però mai es va arribar a concretar de manera efectiva. Tampoc es va deslliurar dels efectes de les guerres de Religió, el 1562 els monjos hagueren de fugir mentre l’abadia era saquejada. El 1660 començaren les reformes portades a terme per la congregació de Saint-Maur, que es va fer càrrec del redreçament tant material com espiritual de Jumièges. La Revolució y la supressió de l’abadia va arribar quan encara estava en plena reconstrucció. El 1795 el monestir va passar a mans particulars i va començar la seva demolició sistemàtica fins el 1824 data en que es va aturar. Després d’algunes modificacions per adaptar-la com a residència, el 1946 el lloc va passar a mans públiques, protegit i amb les restes consolidades.

Jumièges
Abadia de Jumièges