Normandia
Priorat de Saint-Lô de Rouen
< anterior Inici França Normandia Sena Marítim següent >

Sena Marítim

Segons la tradició en aquest indret hi havia un temple pagà, lloc on el bisbe Mellonius de Rouen (mort el 311) hi va fer aixecar una església que va dedicar a Saint-Sauveur i a la Trinité. Anys més tard, sant Romà (mort el 639), també bisbe de Rouen, va dignificar aquell lloc però va quedar destruït el 841 a causa de les invasions normandes. Rol·ló, el primer duc de Normandia (911-927) va restaurar l’església i la va cedir al bisbe de Coutances com a seu catedralícia ja que s’havia vist obligat a abandonar la seva ciutat també a causa d’una ocupació normanda. El prelat de Coutances va portar a Rouen els cossos dels seus predecessors: els bisbes sant Laudus (Lô) i sant Rompharius, que va dipositar a l’església per la seva veneració. Gràcies als episodis miraculosos observats en aquesta església, va canviar la seva advocació i es va dedicar a Saint-Lô.

Saint-Lô
Il·lustració de Histoire du prieuré de Saint-Lô de Rouen

Canonges
agustinians

Congregació
de França

Saint-Lô
Portal de Saint-Lô

Saint-Lô
Escut del priorat de Saint-Lô
Armorial général de France (s.XVIII)

Durant el seu exili (entre c911-1025) els bisbes de Coutances van mantenir la seva activitat diocesana a Rouen, independentment de la diòcesi d’aquesta ciutat. Al voltant del bisbe es va reunir una comunitat de canonges que fou dotada amb béns per Rol·ló, esdevenint la canònica de Saint-Lô. El 1143, en època del bisbe Algarius (1132-1151), la col·legiata que encara continuava a Rouen tot i el retorn de la seu a Coutances, fou reformada i va adoptar la Regla de Sant Agustí per la seva comunitat, per aquest motiu van venir alguns canonges de l’abadia de Sainte-Barbe-en-Auge (Calvados), reformada ella mateixa poc abans. La casa va continuar sota la jurisdicció diocesana de Coutances i va servir de refugi pels seus bisbes en la turbulenta època de la guerra dels Cent Anys.

Saint-Lô
Canonge de Saint-Lô

A partir del 1536, la canònica va passar a estar sota el règim comendatari i els seus priors eren designats des de fora. El 1562 la ciutat de Rouen es va veure afectada per les guerres de Religió, la canònica no en va quedar al marge i va resultar saquejada. El 1635 la casa de Saint-Lô, que es trobava en plena decadència, va entrar a formar part de la congregació de França (Sainte-Geneviève). El 1790 el priorat fou suprimit i va passar a mans públiques, l’església va passar a tenir activitat industrial, també s’hi va instal·lar una presó, el 1823 una escola i en el darrer quart del segle XIX es va enderrocar el priorat. De l’antiga casa monàstica actualment encara hi ha restes del portal de l’església.

Saint-Lô
El priorat de Saint-Lô