Abadia d’Andlau
Eléon / Andlavium / Abbaye Saint-Fabien et Sainte-Félicité d’Andlau
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

La canònica d’Andlau fou fundada per Ricarda, filla d'Erchanger comte de Nordgau i senyor del territori d’Andlau, aquesta s’havia casat el 862 amb Carles el Gras (839-888)Carles el Gras
(839-888)

Fill de Lluís el Germànic. Rei dels Francs (876-887) i emperador d'Occident (881-887). Declarat incapaç el 887, es va veure obligat a abdicar. Va morir al monestir de Neudingen (Baden-Württemberg)

Carles el Gras
Arqueta de santa Ricarda a l'abadia d'Andlau
. Cap el 880 va impulsar la creació del nou establiment de canongesses agustinianes a la vall d’Eléon, casa que va dedicar a Saint-Fabien i Sainte-Félicité alhora que conjuntament amb l’emperador va dotar econòmicament a més de posar-la sota la dependència directa de la Santa Seu i amb dret de lliure elecció d’abadessa. La primera que va ocupar aquest càrrec fou la mateixa Ricarda, morta cap el 895 i enterrada a l’abadia. L’any 1049 el papa Lleó IX va consagrar la nova església que s’havia començat a bastir quatre anys abans, també va canonitzar la fundadora i va disposar el trasllat de les seves relíquies al presbiteri.

Andlau
Abadia d'Andlau

Canongesses

Andlau
Abadia d'Andlau
Façana amb el fris del segle XII

Santa Ricarda (Richardis)

Sant Adeodat
Mort de santa Ricarda
Vitrall de l'abadia d'Andlau (1868)

Ricarda era filla d'Erchanger, comte de Nordgau (Alsàcia) i emparentada amb santa Otília. Nascuda al voltant del 840, el 862 va casar-se amb l’emperador Carles el Gras (881-887) qui li va donar l’abadia benedictina d’Étival (Vosges) que va convertir en canònica secular. Ella mateixa va fundar la canònica regular femenina d’Andlau de la que fou abadessa. La tradició la fa protagonista d’algun fet miraculós com el de sobreviure a la prova del foc en una acusació d’infidelitat. Va morir cap el 895 i fou enterrada a l’abadia d’Andlau, l’any 1049 el papa Lleó IX la va canonitzar i va disposar el trasllat de les seves relíquies al presbiteri.

La popularitat de la santa en va fer un objectiu pels pelegrins que s’atansaven a Andlau, d’altra banda a causa de l’origen del monestir, els monarques van protegir la casa amb privilegis i donacions que en van fer un centre molt influent. La fundadora havia rebut de Carles el Gras l’abadia benedictina d’Étival (Vosges) i la va convertir en una canònica secular però en època de l’abadessa Mathilde (el 1140) aquells canonges foren reemplaçats per una comunitat premostratenca i l’abadia d’Andlau encara va conservar certs drets sobre aquella casa. El 1160 el monestir fou víctima d’un incendi i es va haver d’aixecar de nou resultant l’església que encara es conserva tot i que amb modificacions, el portal actual seria d’aquella època. Durant la primera meitat del segle XVII la comunitat va haver d’abandonar temporalment el monestir i refugiar-se a l’exterior mentre el lloc era saquejat. Tot i això, la casa es va recuperar i va poder mantenir l’activitat fins la Revolució, quan les canongesses la van haver d’abandonar definitivament.

Sant Adeodat
Fundació d'Andlau amb la intervenció miraculosa d'un os
Detall d'una tela d'Étienne Dubois (1847)
Canònica d'Andlau

Andlau
Abadia d'Andlau
Reliquiari de santa Ricarda (s XIX)

Andlau
Abadia d'Andlau
Cara nord del fris exterior amb animals fantàstics
Andlau
Abadia d'Andlau
Cara nord del fris exterior
A l'esquerra la llegenda de Teodoric el Gran que salva el seu company del drac basada en una antiga narració germànica
Andlau
Abadia d'Andlau